Bij veel monumenten bestaat het dak uit een houten kapconstructie. Gebreken in of aan kapconstructies kunnen ernstige gevolgschades veroorzaken aan de constructie zelf, maar ook aan de onderliggende bouwonderdelen. Onderhoud en het herstel van kapconstructies vraagt om de nodige kennis en vaardigheden. Het maken van uitslagen van kapspanten, hoek en kilkepers maakt daar onderdeel van uit. In deze training worden handvatten aangereikt om het restaureren van kapconstructies op een verantwoorde wijze uit te voeren. Naast benamingen en functies van kaponderdelen worden gebreken aan kappen aan de orde gesteld alsmede op welke wijze deze hersteld kunnen worden. Een belangrijk deel van de training bestaat uit het maken van praktijkopdrachten, waaronder het maken van uitslagen spanten, kepers en killen.
Inhoud van de training
- ontwikkeling van de kapconstructie door de eeuwen heen
- sporenkap, Gordingenkap, Hang en springwerk, Philibertspant, Polonceauspant, Mansarde kappen, Hollandse kap. torenspitsen,
- houtverbindingen en constructies
- houtsoorten en bewerkingen in het verleden
- gebreken in oude kapconstructies
- insecten, schimmels en zwammen
- oplossingen en restauratie werkzaamheden
- het maken van verloren gegane (houten) onderdelen
- het maken van uitslagen van kapspanten, hoek- en kilkepers
Bestemd voor
Timmerlieden, voorlieden, uitvoerders en begeleiders bij aannemers en timmerbedrijven die in de praktijk werkzaam zijn op het gebied van (monumenten)onderhoud, restauratie en renovatie. De training is ook interessant voor monumentenwachters en bouwkundig inspecteurs.