Vandaag in de TC Tubantia
VIJF VRAGEN AAN
De bouw van het Restauratie- en Innovatielab van de stichting RIBO aan de Haarweg is goed op gang gekomen. Straks is er meer ruimte voor de pakweg zestig leerlingen van de roc-opleiding Technicus Hout en Restauratie. Projectleider Martin Bellers is blij. De financiering is geregeld, na drie jaar wachten.
Gerard Smink 20-03-23, 11:00
Martin, wat is de stand van zaken?
„Zes weken geleden zijn we hier op het terrein begonnen met de bouw. De houten constructie staat. Het gaat snel allemaal. De bomen lagen eerst nog bij de zagerij van Twickel en de balken en planken zijn daarna in Oldenzaal bewerkt door MK Houtbouw in Oldenzaal. Die maakte er gaten en pennen in. Er werden ook allerlei verbindingen gemaakt. Afgelopen week is de constructie opgebouwd door drie bedrijven: Bouwbedrijf Markslag, MK uit Oldenzaal en Installatiebedrijf Vasterink uit Weerselo.”
Jullie zijn restaurateurs, wat doen jullie zelf?
„Wij maken de trappen en kozijnen, plaatsen binnenwanden. Acht studenten van het roc werken mee aan hun eigen opleidingsplek.”
Wanneer moet het klaar zijn?
„We willen het gebouw 1 september in gebruik nemen bij het begin van het nieuwe schooljaar, als de nieuwe groep studenten begint. Misschien dat we dan nog kleine dingen moeten afwerken. Met het lab krijgen we er een machinewerkplaats, theorie- en instructielokaal en andere ruimtes bij.”
Jullie beginnen dan ook met nieuwe activiteiten?
„Ja. Zo willen we beginnen met een erfgoedrepaircafé voor particulieren of bedrijven die kleine objecten willen restaureren. Wij kunnen daarbij helpen. Of we brengen partijen bij elkaar. Ja, het zijn wel betaalde diensten. We denken ook aan workshops en trainingen voor mensen die niet beroepsmatig met hout of steen bezig zijn. Die willen misschien cursussen bij ons volgen.”
Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling, of niet?
„Ja, dat kun je wel zeggen. Na drie jaar voorbereiding mocht dit wel een keer gebeuren. Wij willen de opleiding voor jongeren die zich willen bekwamen in hedendaagse en traditionele restauratie goed neerzetten. Intussen zijn we ook met klussen bezig. Zo maken we een poldermolentje voor het Openluchtmuseum in Arnhem en een bijenstal voor het Landgoed Twickel. We zijn het hele jaar door met allerlei projecten bezig. Circulair en duurzaam bouwen krijgt volop de aandacht, onder meer door hergebruik van historisch bouwmateriaal dat ligt opgeslagen op ons erf.”